Stem op de 45e tegel Walk of Fame en maak kans op mooie prijzen!

Welk onderwerp er op de tegel komt, bepaalt u net als de voorgaande jaren zelf! Bewoners en bezoekers van Almere konden in februari/maart, onderwerpen inbrengen voor de tegel van 2018. Uit de ingezonden ideeën heeft de commissie dit jaar vier onderwerpen geselecteerd.

Upcyclecentrum Almere Haven

Waarom is Almere zo druk met recycling en hergebruik? Omdat bepaalde grondstoffen op raken waardoor producten straks niet meer (nieuw) gemaakt kunnen worden. Dit is te voorkomen door onze spullen te hergebruiken en er duurzaam mee om te gaan.

Het Upcyclecentrum, geopend begin 2018, is de plek waar je kan zien wat upcycling is: op het recyclingperron, met de ondernemers en in het belevingscentrum. Ondernemers maken van oude producten weer nieuwe. Van een expansievat naar lampenkamp, van versleten spijkerbroek naar unieke jeans en van sinaasappelschillen tot parfum. Het belevingscentrum is de plek waar Almeerders inspiratie opdoen door zelf aan de slag te gaan, zowel in het bedrijfsleven, als voor inwoners en kinderen.

Ook het gebouw zelf is gebouwd en ingericht met hergebruikte materialen uit Almere. Veel beton, staal, tegels, sanitair en grote deuren komen uit het zwembad en van het oude recyclingperron. Het gebouw zorgt voor zijn eigen energie door zonnepanelen, er is geen gasaansluiting  en regenwater wordt opgevangen en gebruikt  om onder andere het toilet door te spoelen. Kortom; het verhaal van het Upcyclecentrum lijkt de toekomst, maar Almere doet het nu al!

10 jaar Strandfestival ZAND

foto: SETVEXY

Strandfestival ZAND geldt al jaren als de leukste muzikale stranddag van de zomer en bestond in 2018 maar liefst 10 jaar.

ZAND is een dag lang heerlijk over het strand van Almere lopen en overal genieten van verrassende acts en muziek: liveoptredens van de beste Nederlandse artiesten bij het hoofdpodium en springen op dancemuziek van bekende DJ’s bij ZAND Danst. Het is de plek om nog één dag de zomer te vieren!

20 jaar Endzjin Studentenvereniging

Endzjin S.V.E.I.A. (de eerste Studentenvereniging in Almere) is in 1998 opgericht door een aantal Information Engineering studenten, die de eerste aangeboden HBO opleiding in Almere volgden. 

Endzjin is toegankelijk voor alle studenten, ongeacht opleiding en/of studiejaar en staat voor ‘de motor achter de studenten’. Zij hebben hun eigen sociëteit S.P.A. De Dromedaris aan de Rentmeesterstraat 2B, waar vele feesten worden gehouden, maar er ook de ruimte wordt geboden om te leren en je te ontplooien binnen de vereniging. Zo krijgen leden de mogelijkheid om te netwerken, functies te bekleden binnen commissies en/of het bestuur, maatschappelijk betrokken te zijn bij verschillende evenementen en hebben leden van de vereniging Stichting Introductie Almere opgericht. 

Leden van Endzjin zijn maatschappelijk, sociaal, politiek en sportief betrokken bij de stad. Zij dragen een steentje bij aan het verminderen van de eenzaamheid onder ouderen in Almere, helpen met doorgroeimogelijkheden met betrekking tot huisvesting binnen de gemeente, assisteren bij het organiseren van de introductiedagen van de hogescholen, zamelen geld in voor goede doelen en helpen bij verschillende evenementen, zoals de triatlon en het Stadstuinen Festival.

Endzjin zet zich al 20 jaar in om Almere als studentenstad te laten groeien.

Kamp Seedorf wall-streetart in Almere in 2018

Kamp Seedorf bestaat uit een groep straatkunstenaars, bijna allemaal afkomstig uit Almere. Ze willen hun achtergrond zoveel mogelijk geheim houden. De groep is sinds 2010 internationaal actief. 

De kunstwerken van Kamp Seedorf zijn vaak gebaseerd op voetballers, rappers of andere excentrieke figuren en persoonlijkheden. De naam van het collectief komt van de Nederlandse voormalig voetballer, voetbalcoach en Almeerder Clarence Seedorf.

In 2018 heeft Kamp Seedorf 3 grote kunstwerken gemaakt in Almere Centrum. 
Op het Stationsplein maakte zij een kunstwerk van de Almeerse rapper en producer Esko en een schildering van de  bekendste vogel van Almere: de kiekendief.
Een kunstwerk van Seedorf sierde het Stadhuis en de trappen van het Forum werden omgetoverd tot de ALLY-trappen. Al deze Ally-iconen hebben bijgedragen aan het positieve imago van Almere onder de Almeerse jongeren. De kunstwerken zijn ‘semi-permanent’ omdat de handgeschilderde papieren posters met lijm worden opgeplakt en dus makkelijker te verwijderen zijn dan graffiti. Hierdoor hangen de meeste werken er niet meer.